Oplooprem

Aanhangwagens boven een totaalgewicht van 750 kg. zijn uitgevoerd met een oplooprem. De oplooprem van een (geremde) aanhangwagen remt actief de wielen van de aanhangwagen als het trekkende voertuig remt. Zorg dat de oplooprem altijd goed functioneert. Test de oplooprem van uw aanhangwagen dus regelmatig.

1 = Koppeling, 2 = Stofhoes, 3 = Smeernippel, 4 = Oploopdemper, 5 = Handrembreekkabel, 6 = Veerbus, 7 = Trekstang, 8 = Remkabel

Rijden met een geremde aanhangwagen

Controleer de werking van de oplooprem op deze 2 punten;

  • Controleer de oploopdemper (4). Druk krachtig met de hand de koppeling in (1) en kijk of deze weer terug veert.
  • Controleer de trekstang (7). De trekstang maakt via de remkabel (8)de verbinding naar de remmen maar kan verbuigen door een abrupte uitwijk manoeuvre. Is de trekstang verbogen dan kan de koppeling niet meer ingedrukt worden. Laat de trekstang vervangen.

Zo werkt een oplooprem

Tijdens het rijden trek het trekkende voertuig aan de koppeling (1). Deze zal de oploopdemper (4) naar voren trekken en de remmen van de aanhangwagen via de trekstang(7) deblokkeren. (zie afbeelding 1)

Tijdens het remmen gebeurd het omgekeerde. Nu duwt de trekhaak de koppeling(1) in. De oploopdemper (4) beweegt naar achter en zorgt ervoor dat de trekstang(7) via de remkabel (8)de trommelremmen in werking stellen. (zie afbeelding 2)

Mocht de aanhangwagen losbreken van de trekhaak dan trekt de handrembreekkabel (5) via de trekstang (7) en remkabel (8) de aanhangwagenrem aan. Zorg dus altijd dat de handrembreekkabel goed vast zit aan het daarvoor bestemde oog bij de trekhaak van het trekkend voertuig. (zie afbeelding 3)

Kogeldruk

Ga veilig de weg op met een aanhangwagen. Zorg dat de kogeldruk voldoet aan de veiligheidseisen. Lees meer over de kogeldruk van een aanhangwagen en hoe u deze kunt meten en afstellen.

Kogeldruk te hoog
Verdelen van de lading

Laden van aanhangwagen

Hoe moet u de aanhangwagen laden en wat zijn de regels? Lees hier de belangrijkste regels waar u rekening mee moet houden tijdens het laden van uw aanhangwagen.

Banden check

De banden zijn een vitaal onderdeel van een aanhangwagen en moeten in goede conditie verkeren. Doe de banden check.