Het correct laden van uw aanhangwagen

De lading van uw aanhangwagen zal tijdens het rijden veel krachten moeten kunnen weerstaan. Denk aan rijwind en de kracht die vrijkomt in bochten en remmen. Tijdens het transport van een lading in een open aanhangwagen wilt u voorkomen dat u lading verliest of gaat schuiven. Anssems helpt u snel en veilig op weg met een samenvatting van de belangrijkste regels.

Als u een aanhangwagen achter uw auto koppelt dan is het belangrijk te weten welk gewicht uw auto maximaal mag trekken. Op het kentekenbewijs staat welk gewicht u mag trekken.

Voorkom te zware lading

Elke aanhangwagen heeft een maximaal laadvermogen. Samen met het ledig gewicht is dit het totaalgewicht van de aanhangwagen. Zorg dat u altijd binnen het aangegeven laadvermogen blijft. Het totaalgewicht en laadvermogen staan vermeld op het typeplaatje van de aanhangwagen.

Laadvermogen aanhangwagen
Verdelen van de lading

Verdeel uw lading

Verdeel de lading in lengte en breedte zodat het hoofdgewicht op de as(sen) drukt. Voorkom hoge lading. Zet de lading goed vast met spanbanden om schuiven te voorkomen tijdens optrekken, remmen of bij een stuurbeweging. Losse lading(denk aan haardhout of tuinafval) dekt u altijd af met een laadnet of vlakzeil.

Controleer de kogeldruk

Correcte kogeldruk is cruciaal voor de wegligging en het rijgedrag van de combinatie. Elke aanhangwagen, maar ook uw trekhaak, heeft een maximaal toegestane druk. Deze kogeldruk is de druk die een geladen aanhangwagen verticaal uitoefent op de trekhaak. Blijf altijd binnen het aangegeven gewicht. Als het meeste gewicht boven de as(sen) ligt zal de kogeldruk meestal binnen de norm zijn. Lees hier hoe u de kogeldruk kunt meten en afstellen.

Kogeldruk te hoog

De 7 belangrijkste regels

  • Het totaalgewicht van uw lading mag het laadvermogen van auto en aanhangwagen niet overschrijden.
  • U bent verplicht de lading van uw aanhangwagen vast te zetten of af te dekken zodat deze lading, of een deel daarvan, niet van de aanhangwagen kan vallen. Houd rekening met; een noodstop, uitwijkmanoeuvre, wind of slecht wegdek.
  • De kogeldruk moet correct zijn
  • De conditie en druk van de banden moeten goed zijn.
  • De verlichting en oplooprem (bij geremde modellen) moeten correct werken.
  • Voorkom te zware en te hoge lading
  • Voorkom dat uw lading uitsteekt, is dit niet mogelijk neem dan de volgende regels in acht:
Uitstekende lading aanhangwagen

Uitstekende lading aan achterzijde

De lading van uw aanhangwagen mag naar achteren niet verder uitsteken dan 1 meter en niet meer dan 5 meter van het hart van de achteras. Markeer de uitstekende lading.

Uitstekende lading aan voorzijde

Voorkom uitstekende lading aan de voorzijde van de aanhangwagen. Uw draaicirkel wordt hierdoor kleiner en kan het trekkende voertuig beschadigen!

Uitstekend lading voorzijde aanhangwagen
Uitstekendlading zijkant aanhangwagen

Uitstekende lading aan de zijkant

Voorkom dat uw lading in de breedte uitsteekt. Is dit niet mogelijk bedenk dan dat uw lading aan de zijkant maar maximaal 20 cm mag uitsteken. Vanaf 10 cm is markering verplicht.

Lading markeren

Moet de aanhangwagen gemarkeerd worden, gebruik dan het markeringsbord wat de wet voorschrijft.

Het markeringsbord moet bestaan uit een vierkant die voorzien is van parallel lopende diagonale strepen die afwisselend wit en fluorescerend of reflecterend rood zijn. Uitstekende lading in de breedte kunt u ook aangegeven met een rechthoekig bord.
Bij transport na zonsondergang voert u ten minste één wit licht voor en een rood licht achter als markering.

Let op: Gaat u met de aanhangwagen naar het buitenland? Buiten Nederland kunnen andere regels gelden omtrent markering van uw lading.

Losse lading afdekken

U bent verplicht losse lading af te dekken. Dek daarom losse lading die niet op of aan de aanhanger vastgemaakt kan worden altijd af met een net of dekzeil om ladingverlies te voorkomen. Anssems adviseer om de lading, ook vastgezette lading, altijd af te dekken met minimaal een laadnet.

Lading afdekken
Juiste bandenspanning

Banden check

Controleer voor vertrek altijd de banden van uw aanhangwagen. De wegligging van de aanhangwagen is buiten de kogeldruk en plaatsing van de lading ook afhankelijk van de bandenconditie en bandendruk. Controleer regelmatig de banden op slijtage en beschadigingen.

Doe hier de banden check.

Gesloten aanhangwagens

De lading moet altijd goed vastgezet zijn maar soms is het moeilijk om deze goed af te dekken of is deze kwetsbaar voor regen en wind. Anssems biedt veel aanhangwagens zoals bakwagens, plateauwagens en kippers, die voorzien kunnen worden van een huif en heeft ook een ruim aanbod aan gesloten modellen met aluminium opbouw zoals de GT bagagewagens en de grote GT gesloten wagens. Lees hier alles over de voordelen van een aanhangwagen met huif.