Banden check

De banden zijn een vitaal onderdeel van een aanhangwagen en moeten in goede conditie verkeren. Een slechte bandenconditie kan ontstaan door wegligging, rijgedrag en leeftijd. Controleer daarom regelmatig de banden en de bandenspanning van uw aanhangwagen. Zeker als de aanhangwagen een tijdje stil heeft gestaan.

Bandenspanning
Banden conditie
Banden controle

Bandenspanning controleren

De bandenspanning moet bij een koude band (ca. 18 graden) gecontroleerd worden. Controleer de banden dus niet net na een (lange) rit. De juiste bandenspanning kunt u op de band vinden en is afhankelijk van type band.

Bandenspanning
Bandenslijtage

Banden vervangen

Banden drogen uit en slijten. Uitdroging veroorzaakt scheurtjes op de zijkant van de band. Bij slijtage is de profieldiepte onvoldoende. De band slijt niet overal evenveel. De profieldiepte van de hoofdgroeven van de band moet over de gehele omtrek ten minste 1,6 mm bedragen. Bij winterbanden is dit 4 mm.

Wat gebeurt er bij verkeerde bandenspanning?

De juiste bandenspanning is belangrijk voor het rijgedrag, de wegligging en verminderd slijtage.

Te lage bandenspanning

Is de bandenspanning te laag dan is uw wegcontact onvoldoende, u heeft minder grip op de weg en meer kans op een klapband. De aanhangwagen zwaait door de bocht en uw banden slijten te veel aan de buitenzijde van het loopvlak.

Te lage bandenspanning
Te hoge bandenspanning

Te hoge bandenspanning

Bij een te hoge bandenspanning stuitert de aanhangwagen omdat de banden onvoldoende kunnen veren. Door het rijden worden de banden warm wat de druk nog meer verhoogt. Het midden van het loopvlak van de band slijt nu meer.

De juiste bandenspanning

Alleen bij de juiste spanning is het contact met het wegdek optimaal en kan het volledige loopvlak van de band het wegdek raken. Een goed beladen aanhangwagen zal zich nu ook veilig gedragen.

Juiste bandenspanning

Handleiding

U leest alles over de bandenspanning van uw type band onder: ‘4. Velg en band’ in Handleiding Anssems Algemeen AG1901-NL. Ga naar handleidingen.

Kogeldruk

Ga veilig de weg op met een aanhangwagen. Zorg dat de kogeldruk voldoet aan de veiligheidseisen. Lees meer over de kogeldruk van een aanhangwagen.