Wat is de kogeldruk van een aanhangwagen?

De lading van een aanhangwagen drukt voor het grootste deel op de assen. Maar een aangekoppelde aanhanger druk ook verticaal op de trekhaak van het trekkend voertuig. Dit noemen we ‘kogeldruk’. Is de kogeldruk te hoog of te laag dan heeft dit gevolgen voor de wegliggingen en veiligheid. Zorg dat de minimale kogeldruk van een geladen aanhangwagen 4% is van het totaal draagvermogen. Maximale kogeldruk per gewichtsklasse:

  • Aanhangwagen totaal draagvermogen: tot 750 kg                         Kogeldruk max. 50 kg
  • Aanhangwagen totaal draagvermogen: 751 – 1500 kg                 Kogeldruk max. 75 kg
  • Aanhangwagen totaal draagvermogen: 1501 – 3000 kg               Kogeldruk max. 100 kg
  • Aanhangwagen totaal draagvermogen: 3001 – 3500 kg               Kogeldruk max. 150 kg

Controleer altijd de kogeldruk voordat u met een aanhangwagen de weg op gaat.

Kogeldruk vermelding

De maximale kogeldruk van uw aanhangwagen staat vermeld op het typeplaatje bij de assen achter de notitie: 0-.

De maximale kogeldruk van de trekhaak staat op het typeplaatje van uw trekhaak. De maximale druk wordt aangegeven als ‘verticale kracht’ of ‘vertical load’.

Is er verschil tussen de maximale waarde van de aanhangwagen en trekhaak? Hanteer altijd de laagste waarde van deze twee.

Zo meet u de kogeldruk

Er zijn twee manieren om de kogeldruk te meten. Met een speciale kogeldrukmeter (A) of een personenweegschaal (B). Zorg eerst dat de lading goed verdeeld is en dat de aanhangwagen waterpas staat.

Bij gebruik van de personenweegschaal plaatst u een balkje op de weegschaal om de druk te verdelen. Tussen de koppeling en weegschaal plaats u een verticaal balkje.

Kogeldruk Anssems aanhangwagen meten

Kogeldruk bijstellen

Is de kogeldruk te hoog? Verplaats dan een deel van de lading naar de achterzijde van de aanhangwagen.
Is de kogeldruk te laag? Zet een deel van de lading aan de voorzijde van de aanhangwagen.

Voor een optimale remwerking en wegligging is het belangrijk dat het zwaartepunt van de lading zo veel mogelijk boven de as ligt. Voorkom dat uw lading kan schuiven en bedenk dat uw remweg langer is met een combinatie auto / aanhangwagen.

Gevolgen bij te hoge kogeldruk

U herkent een te hoge kogeldruk als de achterzijde van het trekkend voertuig naar beneden is gedrukt. De autovering en trekhaak zijn overbelast. De voorwielen van het trekkend voertuig hebben nu onvoldoende grip op de weg en zal niet goed reageren op een stuurbeweging.
Oplossing: verlaag de kogeldruk door een deel van de lading naar achter te plaatsen.

Kogeldruk te hoog
Kogeldruk te laag

Gevolgen bij te lage kogeldruk

Bij een te lage kogeldruk is er niet genoeg binding tussen het trekkend voertuig en de aanhangwagen. De combinatie is niet stabiel en door zijwind of passerende vrachtwagens kan de aangekoppelde aanhanger gaan slingeren.
Oplossing: verhoog de kogeldruk door meer lading aan de voorzijde te plaatsen.

Wegligging en banden

De wegligging van de aanhangwagen is buiten de kogeldruk en plaatsing van de lading ook afhankelijk van de banden. Controleer de banden van uw aanhangwagen regelmatig. Lees hier meer over de banden check.

Laden van aanhangwagen

Hoe moet u de aanhangwagen laden en wat zijn de regels? Lees hier de belangrijkste regels waar u rekening mee moet houden tijdens het laden van uw aanhangwagen.